Koninklijke onderscheiding voor zes Hellevoeters

Maandag 26 april zou traditiegetrouw de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Hellevoetsluis plaatsvinden. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus, kon dat dit jaar (net als vorig jaar) niet doorgaan. Burgemeester Junius belde zes inwoners daarom persoonlijk op om te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning behaagd heeft ze te onderscheiden. Later deze week gaat zij de versierselen die bij de onderscheiding horen thuis overhandigen aan deze HellevoetersBurgemeester Junius: “Ik ben enorm dankbaar voor alles wat deze vrijwilligers bijdragen aan de maatschappij. Wat zij als vrijwilliger bij verenigingen of stichtingen doen, is echt waardevol. Van harte gefeliciteerd met deze mooie erkenning!

Mevrouw Bastiana (Bastivan Asperen-Dubbeld (1959)

Mevrouw van Asperen-Dubbeld is sinds 2005 vrijwilliger bij hospice Calando in Dirksland. Daar zet zij zich met veel toewijding in voor de stervende medemens. Daarnaast is zij ruim dertig jaar (van 1980-2014) actief geweest voor muziekvereniging Sempre Crescendo. Ze was daar o.a. instructrice van de majorettes. 

Mevrouw van Asperen-Dubbeld is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau

De heer Jan Brongers (1946)

De heer Brongers is veertig jaar (1980-2020) werkzaam geweest als bar medewerker bij voetbalvereniging F.C. Vlotbrug. Elke zaterdagochtend van 06.30-12.00 uur was hij daar, samen met zijnmaatje Theo, om de ouders en de trainers / scheidsrechters van een kop koffie of iets te eten te voorzien. Hij ontfermde zich ook over de nieuwe vrijwilligers binnen de vereniging. 

De heer Brongers is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Margaretha Suzanna (GreLemson-Kruizinga (1935)

Mevrouw Lemson-Kruizinga is vanaf circa 1959 actief in de bazaargroep Dorpskerk Nieuwenhoorn, dus al ruim 60 jaar! Destijds is ze lid geworden van de vrouwenvereniging van de Hervormde gemeente Nieuwenhoorn die jaarlijks een verkoopdag organiseerde. Vanaf 1987 werd mevrouw Lemson-Kruizinga voorzitter van de bazaargroep en regelde zij alle voorkomende werkzaamheden, zoals vergunningen. Mede door haar inzet kan elk jaar een groot bedrag aan goede doelen worden overgemaakt, waaronder de Voedselbank Hellevoetsluis. Ook is zij sinds 1968 actief voor de hervormde gemeente Nieuwenhoorn. 

Mevrouw Lemson-Kruizinga is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

De heer Herman Johannes (Harm) Maters (1954)

De heer Maters was in de jaren 90 voorzitter van de commissie van de kerkraden van Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal-Abbenbroek. Hij heeft de fusie van de protestantse gemeente Tweestromenland mede tot stand gebracht en de nieuwe naam (Tweestromenland) bedacht. Sinds 2014 is meneer Maters lid van de Rotary van Hellevoetsluis waar hij voorzitter is van de projectcommissie. Deze commissie organiseert allerlei activiteiten voor de lokale gemeenschap, van middagen/avonden voor eenzame inwoners, filmavonden voor vrijwilligers binnen de gemeente of activiteiten bij bijvoorbeeld natuurorganisaties. De heer Maters is zowel nationaal als internationaal van groot belang geweest voor de tuinbouwsector. Van 2003 tot 2019 was hij voorzitter bij Avag. Avag is een branche-vereniging/ ondernemersvereniging van circa 70 bedrijven in de tuinbouwtechnologie. Hij heeft de AVAG-leden geholpen om succesvol internationaal te ondernemen en innoveren.

De heer Maters is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Cornelia Adriana (Cora) van Mook-Vermeulen (1960)      

Mevrouw van Mook zet zich sinds 2002 in voor de Stichting Windmolens N57 NEE met als doel een open landschap voor Voorne te behouden. Zij heeft al vele uren besteed aan het voorbereiden en presenteren van voorstellen. Ook woont zij landelijke overleggen van verschillende groepen bij om samenwerking te creëren. 

Toen in juli 2018 in de Gootse Polder staalslakken werden gestort, is zij in actie gekomen en heeft vanaf toen de belangen van de omwonenden behartigd. Ze had daarvoor contacten met de vele betrokken partijen zoals de milieudienst DCMR en de gemeente. Ze heeft er gedurende het gehele proces voor gezorgd dat alle partijen met elkaar bleven praten. Ze had daarin een verbindende rol. 

Mevrouw van Mook is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Teuntje Suzanna (Tea) Otte-Klok (1945)

Mevrouw Otte-Klok is op 1 januari 1990 gestart als vrijwilliger bij SBO (project Tafeltje Dekje). Ze bezorgt maaltijden bij nog zelfstandig wonende ouderen die niet goed in staat zijn warme maaltijden te bereiden (ook gedurende de corona crisis is zij dit gewoon blijven doen). Ze zingt met de inwoners van verpleeghuis De Grootenhoek, doet de intake gesprekken bij de Voedselbank en bezoekt eenzame ouderen. Maar organiseert ook tuinreisjes, wandeltochten en museumbezoeken. Al deze vrijwillige werkzaamheden deed zij jarenlang naast haar werk als peuterleidster. 

Mevrouw Otte-Klok is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.