Koeiendans bij Melkveebedrijf van Leeuwen-Heenvliet 2021

Elke lente laten de meeste Nederlandse koeien boeren hun koeien weer de wei in na een lange winter op stal. Dat is elk jaar weer een prachtig gezicht; rennend, springend en dansend van blijheid gaan de dames de groene grassprietjes tegemoet. Weidegang hoort bij koeien. De blijheid die de koeien tijdens de koeiendans uitstralen spreekt boekdelen. Koeien die regelmatig in de wei lopen, hebben minder last van ontstekingen en andere ongemakken. Op 17 april om 15.15 uur stonden de dames van Leeuwen te wachten in de stal tot ze naar buiten mochten. Je kon zien dat er sprake was van een bepaalde nervositeit. Bij mooi weer dartelden de koeien naar buiten, de 1 wat enthousiaster dan de andere. Het groene gras lonkte en daar deden de dames zich dan ook graag aan tegoed. Aan het eind van de middag gingen ze weer naar binnen, omdat het s’nachts nog te koud is. Voor het tweede achtereenvolgende jaar mocht er door Cortona geen publiek bij, maar boerin Iris had ervoor gezorgd dat ze via Facebook het festijn live kon streamen. Daardoor konden maar liefst 400 belangstellenden meekijken. Hopelijk kan volgend jaar het publiek de weidegang wel weer bijwonen! (Reportage en foto’s:Roel van Deursen) Ook te bekijken op YouTube