Een familie waar muziek in zit.

Astrid van Die-Muizer heeft in de 21 jaar als kraamverzorgende bij Kraamzorg Rotterdam al heel wat bevallingen begeleid en baby’s verzorgd in de kraamtijd. Maar als haar leven iets anders was gelopen, had haar leven er heel anders uit kunnen zien. Astrid komt namelijk uit een heel muzikaal gezin, bestaande uit zes kinderen die opgroeien met muziek en zijn lid van fanfareorkest Volharding Rhoon en Harmonievereniging DES uit Hoogvliet. Een aantal van hen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt. Terugkijkend had ze dit muzikale pad misschien ook wel willen volgen.

Poortugaal “Ik kom uit een gezin met zes kinderen, waarvan er 5 een muziekinstrument bespelen”, vertelt Astrid. “Oudste broer Aart speelt op trombone, broer Jan speelt bastuba en broer Aarnout heeft met zijn cornet, bij de Limburgse Jagers een geweldige tijd beleefd”, weet ze te vertellen. “Mijn zus Truus is afgestudeerd Docent Musicus Trompet en Dirigent van diverse orkesten, Sandra heeft blokfluit gestudeerd aan de Havo voor Muziek en Dans en heeft een prachtige Altstem waarmee ze zingt in een koor en diverse concerten ook meegedaan heeft met onze orkesten. Neven Robin(slagwerk )en Marijn(trombone )zijn hierin ook afgestudeerd en werken in verschillende beroepsorkesten. Eigen kinderen, Lisanne speelt bugel en hoorn, Esther speelt Altsax en diverse neven en nichten bespelen ook een muziekinstrument. Zelf speel ik hoorn, trompet en blokfluit spelen en hier geef ik ook les in”, gaat ze verder.

Van blokfluit naar hoorn

Astrid begint haar zevende op de blokfluit. Al ze negen is, komt een grote droom uit. Ze kan, net als de andere kinderen, eindelijk lid worden van fanfarekorps Volharding Rhoon waar ze trompet leert spelen. Haar zus Truus geeft haar les. “In het begin ging dat nog wel om van je zus les te krijgen, maar toen ik 14 was niet meer. Ik was nogal eigenwijs”, bekend ze lachend. Als ze hoort dat in de kast bij harmonie DES in Hoogvliet nog een F-Hoorn ligt, wil ze graag overstappen. Astrid: “Uiteindelijk is het een French Hoorn geworden en ik kreeg les van Jan Peters van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en daarna nog twee jaar van dirigent en docent Ivo Kouwenhoven. Bij de french hoorn speel je met je linkerhand en de grepen zijn wel anders dan op een trompet, maar op de een of andere manier pikte ik dat goed op. Heeft iets met je hersenhelften te maken. Ik kan ook zo overstappen als ik wil. Als je die grepen eenmaal geleerd hebt dan verleer je dat niet meer”, zegt ze.

Kraamverzorgster

Astrid maakt van muziek niet haar beroep, maar volgt een opleiding tot kraamverzorgende. Op haar 21ste gaat ze werken bij Kraamzorg Rotterdam. De afwisseling in het werk, het contact met de gezinnen bevalt haar goed. Als ze zelf kinderen krijgt, besluit ze te stoppen en in de kinderopvang te gaan werken. “Als kraamverzorgende moet je ook bevallingen begeleiden dus moet je ook ‘s nachts beschikbaar zijn. Met kleine kinderen is dat best zwaar”, weet ze. Door de kinderopvangcrisis moet ze helaas stoppen en ze gaat weer als kraamverzorgende aan de slag. Muziek blijft echter een bijzondere liefde, want hoe leuk is het om als familie een orkest te kunnen vormen.

Muzieklessen op school

Astrid hoopt op terugkeer van muzieklessen op iedere school. “Het draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het is goed om op jonge leeftijd met muziek in aanraking te komen. Daar heb je in de rest van je leven profijt van”, vindt ze.