Nationale Pannenkoekendag

In 2007 is er landelijk begonnen met zo’n 60 deelnemende scholen, en inmiddels is Nationale Pannenkoekendag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan in 2019 bijna 1.500 scholen meededen! Schoolkinderen bakken pannenkoeken voor senioren.

Vorig jaar viel de nationale pannenkoekdag  in  het water door de lockdown. Het BuurTerras benadert ieder jaar een basisschool uit de wijk om pannenkoeken te komen bakken voor senioren.  Senioren konden dan gratis pannenkoeken komen eten. In deze bizarre tijd van corona is het niet mogelijk om mensen uit te nodigen voor deze activiteit, die gedragen wordt door samenwerking en saamhorigheid. Door alle beperkte maatregelen is het BuurTerras nog steeds gesloten. Maar niet achter de schermen!

Het BuurTerras verzon een manier om op verantwoorde wijze alsnog senioren te laten genieten van pannenkoeken eten! Niet kijken naar de beperkingen, maar naar mogelijkheden. Het BuurTerras sloeg de handen ineen met SWO , die een mobiele mogelijkheid heeft om de wijk breder te trekken, de koffiebus.

“Het was heel mooi om te zien,” vertelt Astrid Langstraat , coördinator van het BuurTerras, “dat wijkbewoners de actie met veel enthousiasme omarmden.”  Binnen een uur hadden ,door een oproep op social media, ruim 20 wijkbewoners zich aangemeld. Om te bakken, boodschappen te doen, de ingrediënten thuis te bezorgen of om senioren de pannenkoeken te bezorgen. “Het geeft maar aan dat deze periode ook verbondenheid en zorg voor elkaar naar boven brengt”.

Door de aangemelde “pannenkoekenbakkers” werden ruim 500 pannenkoeken gebakken! Ook de plaatselijke ondernemers zoals Jumbo Maaswijk en Albert Heijn Sterrenburg steunden de actie met het ter beschikking stellen van de ingrediënten. 

Vrijwilligers bezorgden persoonlijk de pannenkoeken bij de mensen thuis, die wel een hart onder riem konden gebruiken! Wellicht is dit een actie voor andere organisaties om dit voorbeeld te volgen, zodat veel meer mensen bereikt kunnen worden.

Omdat het BuurTerras zich op alle doelgroepen richt, werd er ook voor het aangrenzende kinderdagverblijf pannenkoeken gebakken.