88-JARIGE LENY OP DE BARRICADE

Leny is 88 is en woont al 64 jaar in de wijk Schiekamp in Spijkenisse. Ze woont er erg naar haar zin, totdat ze hoort dat aan de overkant van haar flat een grote toren met 22 verdiepingen gebouwd gaat worden.

Toen Leny en haar man hun huis kochten, was er enkel weiland en kon ze kijken tot Zuidland/ Geervliet. In al die jaren is er een hoop verandert en de wijk Schiekamp werd verder gebouwd. Leny heeft er altijd met plezier gewoond. Ze heeft winkelcentrum Het Plateau nog zien bouwen. Handig dichtbij”, vond ze toen. Het kleuterschooltje werd Manhave gebouw, het open zwembad ging dicht en er kwam het overdekte Rivièra zwembad, de bioscoop en hotel.Maar ondanks al die bouw, bleef het karakteristieke stukje Hoogwerfsingel/ Terpsingel behouden. Ze hoefde zich eigenlijk geen zorgen te maken, dacht ze door het bestemmingsplan van 1963 met een maximale toegestane bouwhoogte.

Hoge woontoren

Op hun eigen plekje oud worden, dat wilde zij met haar man. Maar het mocht helaas niet zo zijn. Door ziekte moest zij afscheid van hem nemen. “Maar Leny”, zei hij altijd: “Jij zit hier goed hoor. Een mooie rustige plek. Ons stekkie”. Inmiddels is ze 88 en dan komt het foldertje in de bus waarin staat dat er een toren met maar liefst 22 verdiepingen aan het eind van de straat (de Rozenlaan), gebouwd gaat worden. Om dit mogelijk te kunnen maken, moet zelfs een nieuw bestemmingsplan bij de Raad van State worden verkregen.

In één klap wordt het mooie plekje onder haar voeten vandaan geslagen. Voor het eerst is ze blij dat haar man dit niet hoeft mee te maken. 22 verdiepingen! Ze wilden er eerst nog 32 verdiepingen van maken, maar toch. Coronatijd maakt een online versie mogelijkheid om te zien wat de plannen en besprekingen daarover zijn.

Computerwijsheid

Maar als je 88 bent en geen, geen computerwijsheid bezit, dan val je toch best buiten de boot en moet je het één en ander van de buren horen wat er besproken en gepland is. En eigenlijk voelt Leny zich te oud om erbij betrokken te zijn. Er volgt nog wat op papier wat er besproken is, krijgt het nog te horen. Maar tot nu is nog niks gebeurd. Dan maar op de barricade. Met pen en zonder enige kennis van zaken over bouwregels en wetten, je stekkie verdedigen!Leny gunt elk kleinkind een plekje om te wonen. Ze heeft er zelfs één die al zo lang naar een betaalbaar eigen plekje zoekt! “Maar dan is er toch wel iets anders te realiseren dan een flat met 22 verdiepingen naast oude laagbouw”, vindt ze. Ze hoort zelfs over Sky-line, 2040, herkenningspunt voor het Plateau, Calliplein op te leuken. Daar heeft ze met haar 88 jaar zelfs ideeën voor.

Rustig stekkie

Maar het zit Leny niet mee. Net voor Kerst breekt ze haar heup en 2 weken geleden krijgt ze een tia. Wat zou ze graag een mooi, rustig stekkie vinden, zonder inkijk van een flat en met het licht i.p.v schaduw. Ze wil zo graag de lucht vrij blijven zien.

Leny hoopt dat er een wethouder, architect, grootgrondbezitter en iedereen die bij dit plan betrokken is, die zich realiseert hoe een impact het heeft op dit oude stukje Spijkenisse!