Uitbreiding en verduurzaming van het Centrum voor De Kunsten

Het Centrum Voor De Kunsten Spijkenisse (CVDKS) sluit tijdelijk haar deuren voor een grote uitbreiding en verduurzaming van het gebouw. De verbouwing start in november 2024. Daarom gaat het CVDKS vanaf half oktober tijdelijk dicht. De cursussen, workshops en schoolprojecten worden op nog te bepalen, andere locaties voortgezet. 


Moderner, uitgebreider & duurzamer  
Het CVDKS heeft al ruim 40 jaar een plek in het centrum van de gemeente Nissewaard. Daarom is het nu tijd voor een flinke opknapbeurt. Als onderdeel van de vernieuwing van de binnenstad, wordt het CVDKS verbouwd, uitgebreid en verduurzaamd. Het CVDKS en de gemeente willen  al langere tijd meer ruimte voor activiteiten zoals moderne kunstvormen en popbands in het centrum. Ook betere, duurzamere faciliteiten waren een grote wens voor het CVDKS. 


Tijdens de verbouwing wordt het ‘souterrain’, waar nu de Xenos zich bevindt, toegevoegd aan het gebouw. Hier komen oefen- en opnameruimtes bands en ruimtes voor schoolprojecten. Ook komt er op de begane grond aan de Nieuwstraat een plek voor bezoekers, cursisten en huurders om wat te drinken en te relaxen. Op de andere verdiepingen worden de bestaande faciliteiten gemoderniseerd. Verder gaat het gebouw volledig van het gas af, wordt het goed geïsoleerd en komen er zonnepanelen. Er worden ook ramen toegevoegd, waardoor het pand een beter verbinding met de binnenstad krijgt. Met alle aanpassingen is het pand klaar voor de toekomst. 


Het centrum als onderdeel van de stad 
Wethouder Jeroen Postma, van Kunst en Cultuur, is blij met de verbouwplannen: “Het Centrum Voor De Kunsten is een belangrijk onderdeel van ons stadscentrum én van het culturele aanbod van onze gemeente. Met deze aanpassingen komt er nog meer ruimte voor ontmoeten, kunst, muziek en ontwikkeling.’’ aldus de wethouder. “Dit is niet alleen goed voor onze inwoners, maar het zorgt ook voor de sterke samenleving die we als gemeente willen zijn.’’ 


Ook directrice van het CVDKS, Maaike van Zetten, is blij met de aanpassingen. “Als centrum hebben wij het doel dat alle inwoners kunst en cultuur kunnen leren kennen. Door een modern, uitgebreid centrum dat écht onderdeel is van het stadscentrum, komen wij hierin weer een flinke stap verder.’’ 

Andere locaties
Het CVDKS heeft, nu het pand een deel van het jaar gesloten is, het nieuwe jaar omgedoopt tot‘CVDKS On Tour’. Dit sluit goed aan op de vervangende locaties die het CVDKS hoopt te gebruiken. Het CVDKS streeft er naar het komende seizoen op meerdere locaties lessen te geven. Huurders en cursisten horen in september meer over de locaties die dan ter vervanging zijn gevonden. 


De verwachte startdatum voor de verbouwing is november 2024. Na de zomer van 2025 wordt het vernieuwde centrum weer geopend. Het CVDKS staat dan klaar om haar deuren te openen met een beter gebouw en meer mogelijkheden voor de toekomst.

Gratis korte cursussen  
Om het nieuwe cursusjaar af te trappen, kunnen huidige en nieuwe cursisten zes weken lang een gratis cursus volgen. Ze hebben veel keuze, zoals dans, theater en beeldende kunst. Huidige cursisten hebben de afgelopen weken al de mogelijkheid gehad om hier gebruik van te maken. Vanaf vandaag staat de inschrijving ook open voor nieuwe cursisten. Aanmelden kan via de website www.CKVDS.nl.