Vijftigste High Five straat feestelijk geopend 

Vrijdag werd de vijftigste High Five Straat in Nissewaard geopend.
Foto:Gemeente Nissewaard

Na de start van de High Five straten half mei, werd vrijdag 28 juni alweer de vijftigste High Five Straat in Nissewaard geopend. Wethouder Jeroen Postma had de eer om deze bijzondere mijlpaal te vieren bij de Weverslaan in Zuidland. Bij de straat werd tegelijkertijd de vernieuwde speeltuin officieel in gebruik genomen.

Verschillende festiviteiten 

High Five straten zijn een initiatief van de gemeente. Een High Five Straat is een straat waar buren elkaar beter leren kennen en gezamenlijk werken aan een gezellige, veilige en betrokken buurt. De Weverslaan in Zuidland meldde zich voor het label, omdat dit goed aansloot op de sfeer in de straat. Rondom de onthulling van het High Five stratenbord waren er verschillende festiviteiten voor jong en oud. Zo was er een gezellige buurtbarbecue en konden de kinderen spelen in de opgeknapte speeltuin.

Een mooie mijlpaal  

Wethouder Jeroen Postma, verantwoordelijk voor kern- en wijkgericht werken en de High Five straten, is er trots op dat deze mijlpaal al zo snel behaald is. ‘’Nog geen anderhalve maand terug zijn we met dit initiatief begonnen. Ik vind het bijzonder mooi om te zien dat we al zo snel op 25 straten, verspreid over de gehele gemeente, zitten. Onze gemeente is gevuld met straten waar mensen een stapje extra willen doen voor elkaar en waar ze samen werken aan veilige, groene en sociale gemeenschappen.’’ De wethouder moedigt daarom ook andere straten aan om zich op te geven. ‘’Dit is al een hele mooie mijlpaal, maar we hebben nog genoeg straten te gaan. Meld jouw straat dan ook snel aan!’’

Een warme sfeer 

Linda van Gijzen, de gangmaker die de straat heeft opgegeven voor het High Five initiatief, deelde haar enthousiasme over de warme sfeer in de straat: “Het is een hele warme straat waar inwoners echt naar elkaar omkijken. We doen veel samen en dat maakt ons een hechte gemeenschap. Daar past het label van een High Five Straat perfect bij!” De wethouder sloot zich hierbij aan: ‘’Dit is precies het soort straat waar wij naar op zoek zijn als wij praten over High Five straten. Ik ben blij dat wij als gemeente ook een bijdrage kunnen leveren aan de sfeer die hier uit zichzelf al hangt,’’ aldus de wethouder.  

Van Gijzen heeft ondertussen haar eerste acties als gangmaker al genomen. ‘’In onze straat was er iemand geslaagd. We ontvangen hele mooie ansichtkaarten vanuit de gemeente. Ik heb er gelijk één bij dit huis in de bus gedaan! Dat wordt enorm gewaardeerd.’’ 

Een opgeknapte speeltuin 

Voor de Weverslaan was het vrijdag zelfs dubbel feest. De speeltuin bij de straat is opgeknapt en weer in gebruik genomen. Jaarlijks controleert de gemeente alle speeltuinen op kwaliteit en veiligheid. Waar nodig worden de speeltuinen opgeknapt of aangepast, zodat iedereen veilig en onbezorgd kan (blijven) spelen. De speeltuin aan de Weverslaan is één van de 32 speeltuinen die in 2024 en 2025 wordt opgeknapt of vernieuwd. Het opknappen ging in overleg met de omwonenden van de speeltuin. Zij mochten de afgelopen maanden meedenken over het ontwerp.  

Werken aan hechte gemeenschappen 

Het initiatief van de High Five straten moedigt bewoners aan om regelmatig samen te komen, activiteiten te organiseren en een oogje in het zeil te houden voor elkaar. Dit draagt bij aan een hechte en warme gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt. De High Five straten krijgen hierbij hulp vanuit de gemeente, onder andere via de zogenaamde ‘Gangmaker’. De gangmakers zijn actieve buren die in contact staan met de gemeente en de straatbewoners. Zij bedenken en organiseren activiteiten, delen problemen en initiatieven met de gemeente, ontvangen adviezen en ideeën over passende activiteiten en subsidies vanuit de gemeente en moedigen medebewoners aan om samen op te trekken en om te kijken naar elkaar. Aanmelden kan via: thuisinnissewaard.nl/high-five-straten