Het Gezicht Achter Luuk de Koekebakker

“Proeven is hier een beleving” 

Luuk is pas 12 en nu al een echte ondernemer. Iedere zaterdag is hij te vinden op de markt in Spijkenisse waar hij zelfgemaakte brownies en blondies verkoopt. Wij gingen voor de rubriek ‘Het Gezicht Achter de Ondernemer’ bij hem langs om meer over deze goedlachse en vrolijke koekenbakker  te weten te komen.

Luuk bakt al vanaf zijn tiende. Tijdens de coronapandemie  komt ook hij thuis te zitten en gaat zich al snel vervelen. Het alleen maar thuiszitten en online schoolwerk doen is voor de levendige Luuk niet genoeg. Zelf houdt hij van zoetigheid en besluit brownies te gaan maken. Zijn zus Sophie verkoopt verse eieren in de buurt en Luuk besluit om met zijn  baksels mee te gaan. De verkoop gaat boven verwachting en hij heeft al snel een vaste klantenkring. 

Marktkraam

Eerst stond Luuk met deze marktkraam. (@Edpafoto)

Tijdens sinterklaassurprise krijgt Luuk een geweldig cadeau van Eddie, zijn bonusvader. Luuk:“Ik kreeg een miniatuurkraam als surprise en kreeg te horen dat ik een kraam op de markt kreeg. Ik moest bijna huilen van blijdschap.”

Met twee soorten: brownies en blondies begon zijn avontuur op de markt in Spijkenisse. Inmiddels heeft hij zijn assortiment uitgebreid tot 27 verschillende producten, waaronder diverse soorten blondies: witte chocolade framboos met kokos en Blondie Pina Colada, verschillende soorten brownies en cookies, taartjes en cadeautjes. Zijn inspiratie hiervoor haalt hij van internet en maakt er vervolgens een eigen draai aan of verzint de smaken zelf. De ingrediënten zijn allemaal vers en afkomstig van lokale ondernemers of groothandel. Door de versheid is proeven gewoon een beleving. “Mensen kunnen hier proeven. Iets wat ze niet kennen en het dan lekker vinden. Dat is nou die beleving,” legt moeder Sabine uit. 

Luuk verkoopt nu 27 ambachtelijk zelfgemaakte producten. (@Edpafoto)

Caravan

Inmiddels heeft de kraam plaatsgemaakt voor een kleine caravan. Een bewuste keuze. “Vrijdags werd er de hele dag thuis gebakken. We hebben maar een kleine oven. Van de opbrengst van de verkoop konden we een professionele oven kopen voor 8 bakplaten. Dat is vier keer zoveel. In de caravan bouwden we een keukentje en nu wordt er op de markt zelf gebakken,” vertelt Sabina. “Alles wat hij verdient investeert hij weer in zijn bedrijf.” Maar een tiener is toch een tiener. Soms koopt hij ook iets leuks voor zichzelf. “Deze telefoon heb ik gekocht”, zegt hij trots. “En deze potloden. Ik teken graag, een andere hobby van mij”. 

Toekomst 

Luuk heeft inmiddels een vaste klantenkring opgebouwd. (@Edpafoto)

Of hij later echt bakker wil worden, dat weet hij nog niet. Eerst maar de mavo afmaken. “Het bakken vindt hij leuk maar het verkopen en alles wat erbij komt kijken vindt hij ook erg leuk,” zegt zijn moeder. Samen met Eddie helpt ze haar zoon in zijn onderneming. Hoe ziet Luuk de toekomst? “Het liefst zou ik een echte winkel willen hebben. Ik weet precies hoe het eruit moet zien. Ik kan het zo tekenen.” Natuurlijk weet hij dat er nog heel veel bij komt kijken om een echte winkel te kunnen runnen. “Natuurlijk moet er personeel zijn. Eddie en mama zijn nu vrijwilligers,” lacht hij een beetje plagerig. Voorlopig blijft hij nog op de markt verkopen. Met inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een echte website, foldertjes en visitekaartjes om uit te delen is hij in ieder geval al aardig professioneel bezig. Van zijn ouders leert hij alle aspecten van het ondernemen. Van inkopen bij lokale ondernemers, de administratie tot het krijgen van een vaste klantenkring. Luuk wil alles leren.  

Vader en moeder Koekebakker helpen graag mee met bakken en verkoop. (@Edpafoto)

Wilt u ook een kijkje nemen en één van zijn heerlijke ovenverse baksels proeven? Kom gewoon langs op de markt in Spijkenisse. Omdat Luuk nog naar school gaat, staat hij daar alleen op zaterdag. Bezoek ook de website: www.luukdekoekebakker.nl

Wilt u ook in de rubriek ’Het Gezicht van Ondernemer’ ook eens in het zonnetje worden gezet? neem gerust contact met ons op. redactie@nieuwsuitderegiovoorneputten.nl