Klaar voor de start? Af! De Textiel Race is van start

Afgelopen woensdag heeft wethouder Wouter Struijk de Textiel Race officieel geopend. Op basisschool De Ravelinde gaf hij het startschot voor de wedstrijd tussen verschillende scholen in de regio. Het doel van de race is om als school zoveel mogelijk oud textiel te verzamelen. De school die op 13 oktober het meeste textiel heeft verzameld, wint een gave prijs.

Tijdens de opening vertelde wethouder Struijk dat er soms wel 60% van het oude textiel in de verbrandingsovens belandt. Door acties zoals de Textiel Race, wordt men in Nissewaard langzaam meer bewust van deze feiten. Struijk: “Dit is een mooie manier om duurzaam om te gaan met textiel. Het is een grote kans om meer textiel op een goede manier te recyclen.”

Wat is de Textiel Race?

Het doel van de Textiel Race is het inzamelen van oude kleding en textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken. Door mee te doen, leren leerlingen over het recyclen van textiel. Alle deelnemers krijgen een interactieve les op hun school. Zo leren zij waar ze textiel kunnen inleveren, wat er nodig is om een spijkerbroek te maken en waarom het zo belangrijk is om textiel te recyclen. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan de recycling van waardevolle grondstoffen en wordt het inzamelen eenvoudiger gemaakt voor buurtbewoners. Door zoveel mogelijk textiel op te halen, scoort de school punten. De winnaar van de Textiel Race gaat op schoolreis. Basisscholen De Vlasbloem en De Ravelinde doen namens Nissewaard mee. Zij zullen tot en met 13 oktober de strijd aangaan met andere basisscholen.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

Het ingezamelde textiel wordt opgehaald en Reinis zorgt ervoor dat het op een goede manier bij de gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. 

Hoe kunt u meedoen?

Heeft u ook oud textiel thuis liggen en helpt u graag één van de Nissewaardse scholen naar de winst van de Textiel Race? Dan kunt u helpen! Buurtbewoners kunnen hun oude en kapotte textiel aanmelden op www.textielrace.nl. Via deze website maken zij dan samen met de scholieren een afspraak om het textiel op te laten halen.