Gezellige Pompoenen & Bloemenmarkt bij Familie Lugtenburg / Geervliet 2022

Boerderij Hof van Heden organiseerde zaterdag 10 september voor de vierde keer een gezellige, kleinschalige boerenmarkt! Met heel veel pompoenen, mooie bloemen en lokaal lekkers uit de regio. 

Wout en Anneke Lugtenburg boeren sinds 1996 in de polder van Geervliet met hun akkerbouwbedrijf. 

Deze traditie zit al 5 generaties, sinds 1862, in de familie. Ze verbouwen uien, aardappelen, tarwe, suikerbieten en sinds een aantal jaar ook pompoenen en droogbloemen. Op boerderij ‘Hof van Heden’ is 1000 m2 grond ingericht als productietuin voor droogbloemen. Er worden verschillende bloemen, granen en grassen geteeld om vanaf september een gevarieerd assortiment droogbloemen beschikbaar te hebben. Zowel in kleur en als in vorm. 

Vanaf april wordt machinaal gezaaid. Het oogsten gebeurd in de maanden juli tot en met oktober. Alles wordt met de hand geplukt. Geen gebruik van kunstmest en chemie bij de teelt van de bloemen. Dat is fijn voor iedereen. Het bloemwerk is divers: prachtige gemengde veldboeketten in de maten: mini, M, L, XL of XXL. Je kunt bij Anneke ook terecht voor mooie kransen, opgemaakte vazen/potten of een rustieke plank met een stilleven van bloemen van de ‘Hof van Heden’. Klaar om in je huis neer te zetten of op te hangen. En daarna eindeloos van te genieten! 

Wout is de pompoen specialist. Zowel voor de teelt, oogst, opslag en verkoop. De pompoenen groeien op kleigrond. Hierdoor zijn ze vol van smaak. In mei gaan de zaden machinaal de grond in. De pompoenen worden gedroogd en bewaard bij een constante temperatuur in de opslagloods. Het assortiment bestaat onder andere uit: oranje Amoro, groene en grijze hokkaido, sweet dumpling en… spaghetti pompoenen. Recepten en bereidingstips worden graag gedeeld. Naast lekkere pompoenen hebben ze in 2022 ook een mooi assortiment sierpompoenen. Oranje Halloween pompoenen of kleine sierlijke exemplaren. Speciaal voor de liefhebbers van kleurrijke herfst sfeer, in- en om het huis! Het verschil tussen eetbare en sierpompoenen wordt duidelijk aangegeven door middel van informatiebordjes in de kraam. (Videoreportage en foto’s Roel van Deursen)

Korte impressie van een sfeervolle regionale boerenmarkt door Roel van Deursen