Receptenboekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd aan de Voedselbank

Op 17 augustus 2022 heeft wethouder Hans van derVelde het boekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd aan de voorzitter van de Voedselbank Hellevoetsluis. Vanuit het preventieakkoord is samen met de voedselbanken Voorne-Putten en voedingsdeskundigen het idee ontstaan om een boekje samen te stellen met tips en recepten om zo gezond en gevarieerd mogelijk maaltijden te bereiden. Het boekje geeft mensen met een krappere beurs een handreiking bij het koken van de producten uit het vers pakket van de voedselbank. 

Groente en fruit zijn meestal kort houdbaar. Cliënten vinden het dan ook moeilijk om te kiezen wat zij met deze producten kunnen bereiden en hoe ze deze kunnenbewaren. Zo kan men de groente alvast iets voorkoken(blancheren) om ze te bewaren. Ook komt het geregeld voor dat in één pakket één soort groente in een grote hoeveelheid wordt geleverd. Wat kun je dan bereiden,zodat je gedurende de week toch gezond en gevarieerd kunt eten? 

‘Dit boekje is een mooie samenwerking van verschillende partijen en geeft praktische kooktips aan mensen met een kleiner budget’, zegt wethouder Van der Velde. ‘Het boekje geeft niet alleen tips over wat te doen met de restjes entips voor het bewaren, maar ook staan er QR-codes inmet verwijzing naar de financiële hulpverlening van de gemeente’. 

Voor sommige recepten is een staafmixer nodig. Deze wordt met het boekje meegeleverd om goed gebruik te kunnen maken van de recepten. Expert Van der Groef uitBrielle heeft deze staafmixers deels gesponsord. 

Het boekje wordt uitgedeeld aan de cliënten van de Voedselbanken in Brielle, Westvoorne, Hellevoetsluis en Nissewaard.