Hellevoetsluis gaat door met muziekonderwijs op basisscholen

foto: Pixabay

Hellevoetsluis gaat nog vier jaar door met het project ‘Muziek Op School’. De gemeenteraad heeft het college hier groen licht voor gegeven. Dat is goed nieuws voor alle basisschoolkinderen in Hellevoetsluis. Zij krijgen ook de komende jaren de kans om kennis te maken met muziekonderwijs.

Uniek programma in Nederland

Muziek Op School is een uniek programma waarbij basisschool kinderen, als onderdeel van hun lespakket, muziekonderwijs krijgen. Verschillende studies laten zien dat dit grote voordelen heeft voor bijvoorbeeld het leervermogen en zelfvertrouwen van kinderen. Het project wordt door verschillende landelijke organisaties als voorbeeld van goede muziekeducatie voor de rest van Nederlandgepresenteerd. Wethouder Margriet den Brok mocht Muziek Op School daarom presenteren aan Koningin Máxima, beschermvrouwe van de landelijke organisatie Meer Muziek in de klas.

Wethouder Margriet den Brok: ,,Ik ben erg blij met het besluit van de gemeenteraad om door te gaan met dit mooie project. Muziekonderwijs kent veel voordelen voor kinderen. Zij krijgen de kans om hier kennis mee te maken. Uiteindelijk doen we het natuurlijk voor hen! We hebben hier in Hellevoetsluis samen de afgelopen jaren met veel succes aan mogen werken. Het is dan ook een grote eer om daar landelijke erkenning voor te krijgen’’. 

Muziekonderwijs in de praktijk

De scholen krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van een ‘Muziek op School Basis Pakket’ met leuke muziekactiviteiten en advies. Daarnaast is er een ‘Plus Pakket’ waarmee groepen 5 en 6 een jaar lang instrumentlessen krijgen van een vakdocent. De leerkrachten krijgen ondersteuning bij het geven van muziekles. Ook komt er een muziekplan voor de school. Hierin staat hoe zij aan de slag gaan met muziek. Uiteindelijk sluit de school het jaar af met een eindejaar concert.

Ondersteuning muziekconsulenten

Leesconsulenten van de bibliotheek leveren ook hun bijdrage. Naast de ondersteuning met taalonderwijs, worden zij nu ook ingezet als muziekconsulent. Zij worden getraind in muziekonderwijs en helpen/inspireren het docententeam bij het geven van muzieklessen en het gebruik van muziek bij andere vakken zoals taal en lezen.