College Hellevoetsluis deelt kleurplaten uit voor 400 jaar haven Hellevoetsluis

De haven van Hellevoetsluis bestaat dit jaar 400 jaar. Om dit samen met de inwoners van Hellevoetsluis te vieren, is er een platform gemaakt, www.400jaarhavenhellevoetsluis.nl. Daar wordt de geschiedenis van toen verbonden met het leven in Hellevoetsluis van nu. Om ook de basisschoolleerlingen hierbij te betrekken deelde de burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis deze week kleurplaten uit op scholen. 

Burgemeester Milène Junius deelde graag kleurplaten uit aan deze basisschoolleerlingen om hen zo bij de 400 jaar haven Hellevoetsluis te betrekken.

De kleurplaten maken onderdeel uit van de verschillende creatieve activiteiten waarmee de gemeente inwoners van alle leeftijden wil bereiken met het verhaal over de haven van Hellevoetsluis. De kleurplaat is ook te downloaden via het platform 400 jaar haven Hellevoetsluis.

400 jaar haven Hellevoetsluis: de havenverhalen van de Hellevoeters

Havens zijn de kruispunten van de samenleving. Het is de verzamelplaats voor verhalen uit de verre historie en de actualiteit, een samenkomst van jong en oud en de plek. Inwoners kunnen hun eigen verhalen over de haven van Hellevoetsluis delen op het platform 400jaarhavenhellevoetsluis.nl. Dat kan zijn in de vorm van een gedicht, lied, foto, tekst of beeld. Zo ontstaat er ook een mooi beeld van de meer recente geschiedenis van de haven en de Hellevoetse bewoners. Op www.400jaarhavenhellevoetsluis.nl staan al verschillende verhalen, foto’s en gedichten. Inwoners vinden het leuk om te zien wat er allemaal leeft in de stad. Komende weken wordt dit steeds verder uitgebreid.

Film over de haven

Of het nu anno 2021 is, of 400 jaar geleden, de verhalen blijven altijd hetzelfde. Ruzie en oorlog, liefde en geluk, vernieuwing en drang om te bouwen, of dan weer verdriet en verval. Zo gaat het ook in Hellevoetsluis, al 400 jaar lang. In een prachtige film over de haven van Hellevoetsluis verbeelden creatieve Hellevoeters het verhaal van onze geschiedenis. De belangrijkste historische gebeurtenissen uit het verleden van de haven, worden gevat in een mooie film. 

De film wordt opgenomen op belangrijke plekken in de Vesting en rond de haven en raakt aan de belangrijkste thema’s van de geschiedenis. Denk aan het ontstaan van de haven, de tijd van de zeevaarders, het droogdok en de strijd tegen het water en de vijand. Creatieve Hellevoeters zorgen voor een mooie muzikale afwisseling. Van rapper tot shantykoor, van freerunners tot singer-songwriters en van fanfare tot rockband. De talentvolle inwoners zijn nu hard en ontzettend enthousiast bezig met het schrijven en produceren van muziek en tekst. Opnames starten volgende week. De film wordt op 16 oktober 2021, de verjaardag van de haven, getoond op een aantal nader te bepalen locaties en via het platform en social media.

wethouder Aart-Jan Spoon geeft uitleg over de kleurplaten

De leerlingen luisteren aandachtig naar wethouder Margriet den Brok