Plantenbieb Hellevoetsluis groot succes

Inmiddels zijn al 100 mensen langsgekomen bij de Plantenbieb. Joyce wordt hier alleen maar blij van.

Hellevoetsluis-In 2020 plaatste Joyce een kastje in de tuin om plantjes te houden en begon met 1 plantje, een  Monstera. In een jaar tijd verzamelde ze zoveel planten dat ze het nauwelijks kwijt kon. Het maakte haar vrolijk en blij ze te verzorgen, maar wilde ook dat anderen konden delen in die vreugde en startte Plantenbieb Hellevoetsluis.

“Vorig kon je natuurlijk al niks en het houden van planten, daar werd ik gewoon heel blij van”, vertelt Joyce. “3 jaar geleden had ik ook al een minibieb, maar dat liep hier niet zo goed”. Ze kwam op het idee om plantenbieb te starten, want zo kon ze het teveel van dezelfde planten ruilen met anderen. “Ik haalde stekjes voor een leuke bij De Plantenhal in Zuidland en kreeg van Tuincentrum Oostvoorne BV plantjes gedoneerd. Via een plantenapp zocht ik op welke plant het was. Daarna kon ik opzoeken hoe ik ze moest verzorgen”. 

“Mensen zagen dit als een uitje”


Nadat Joyce in mei 2021 de Facebookpagina Plantenbieb Hellevoetsluis begon, merkte ze dat veel mensen het een geweldig initiatief vonden en al snel kwamen bezoekers die wilden ruilen. “Er was door corona natuurlijk weinig te doen en mensen zagen dit als een uitje”. Joyce geniet van de aanloop. “Mensen komen langs en kloppen aan om te ruilen of een plantje op te halen. Daarvoor kunnen ze dan een donatie in een potje doen. Van het geld kan ik weer nieuwe stekjes kopen en de planten hier verzorgen”, legt Joyce uit. “Het is ook niet alleen het ruilen, maar ook het sociale contact dat je met mensen hebt.” Ze vindt haar hobby geen bedreiging voor plantenbedrijven. “Tuincentrum Oostvoorne vindt het zelfs erg leuk en ik krijg van hun zelfs leuke plantjes gedoneerd.” 

Inmiddels zijn er bij het kastje in de tuin 2 stellingen bijgeplaatst. De kleine Monstera, uitgegroeid tot een groot exemplaar, staat ook niet meer alleen, want het assortiment is uitgebreid met zo’n 50 planten waaronder. een Pannenkoekenplant ,vetplanten en palmplantjes. Elke avond moeten deze ook gesproeid worden, maar dat is voor Joyce geen probleem. Inmiddels zijn al meer dan 100 mensen langsgekomen en daar wordt Joyce in ieder geval heel blij van. 

Doneren

Mensen kunnen bij Joyce ook plantjes, potjes en aarde doneren.

Contact
Mensen die een plantje willen ruilen of meer willen weten kunnen via Facebookpagina Plantenbieb Hellevoetsluis  of via: Joycevdzee@gmail.com contact opnemen. Ze kunnen een plantje komen ruilen of alleen een plantje ophalen. Hiervoor kan dan een donatie gegeven worden. 

Het dagelijks water geven van zo’n 50 planten is zo gebeurd met deze goede hulp
Plantjes, aarde en grond welkom