Begroting Voorne aan Zee 2025 sluitend

Voorne aan Zee heeft de plannen uit de Kadernota 2025 uitgewerkt in de begroting voor 2025. Deze begroting richt zich op het uitvoeren van bestaande plannen en het maken van heldere keuzes om Voorne aan Zee te versterken, mooier te maken en financieel gezond te houden. Ondanks de uitdagingen van inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en grote onzekerheden over het geld dat we als gemeente van het Rijk krijgen, blijven we investeren in onze gemeente en inwoners.

foto: Wethouder financiën, Robert van der Kooi overhandigt de Begroting 2025 aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Arno Scheepers.

Voorne aan Zee- Wethouder financiën Robert van der Kooi: ‘We zijn trots op onze sluitende begroting voor 2025. We hebben ervoor gezorgd dat er voor 2025 voldoende geld beschikbaar is om bijvoorbeeld onze dienstverlening verder te verbeteren, in verkeersveiligheid te investeren en betaalbare woningen te bouwen. Zo starten we volgend jaar met de bouw van 260 woningen verspreid over de gemeente en zorgen we dat drie basisscholen in Brielle extra lokalen krijgen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat Voorne aan Zee financieel gezond blijft. Dat is de uitdaging waar we voor staan!’

Scherpe keuzes 

Gemeenten, ook Voorne aan Zee, krijgen de komende jaren flink minder geld krijgen van het Rijk, terwijl er wel taken bijkomen en de kosten voor bijvoorbeeld de zorg blijven stijgen. In 2026 is sprake van een tekort van ruim 8 miljoen euro, de jaren erna laten ook flinke tekorten zien. Wethouder Van der Kooi: ‘We hopen natuurlijk dat het kabinet nog tot inkeer komt. Als dat niet gebeurt, dan moeten we voor volgende jaren scherpe keuzes maken. Het wordt dan alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onze voorzieningen op peil blijft.’ 

Dat betekent dat we voor wat betreft onze uitgaven een strikt beleid voeren en niet noodzakelijke uitgaven vermijden. We investeren alleen wanneer het kan en nodig is. Het betekent mogelijk ook dat de belastingen voor inwoners en ondernemers zullen stijgen, datzelfde geldt voor de leges. We moeten er rekening mee houden dat de ruimte om onvoorziene tegenvallers op te vangen beperkt is. 

Behandeling in de gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt de Begroting 2025 op 7 november. Voorafgaand aan de raadsbehandeling wordt deze behandeld in de commissie Algemene Zaken en Middelen op 23 oktober.