Gemeente Voorne aan Zee neemt maatregelen tegen overlast door jongeren in Oostvoorne

De gemeente Voorne aan Zee neemt een reeks korte- en langetermijnmaatregelen om de overlast door jongeren in de wijk rondom de Vrouwe Machteldweg en elders in Oostvoorne aan te pakken. Deze maatregelen helpen om de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in de wijk te verbeteren. De gemeente neemt deze maatregelen nadat omwonenden van de Vrouwe Machteldweg op verschillende manieren hun zorgen hebben geuit over de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in hun buurt. 

Een recent onderzoek van de gemeente laat zien dat de saamhorigheid in Oostvoorne over het algemeen goed is, maar dat er in specifieke straten, zoals de straten rondom de Vrouwe Machteldweg, meer overlast en onveiligheid wordt ervaren. De zorgen gaan vooral over de overlast door jongeren, het invullen van leegstaande woningen door kwetsbare gezinnen en een laag gevoel van veiligheid. Burgemeester Arno Scheepers: ‘We begrijpen de zorgen van onze inwoners en nemen deze heel serieus. Met deze brede aanpak hopen we de overlast in de wijk rondom de Vrouwe Machteldweg aanzienlijk te verminderen en de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren, op de korte en de lange termijn. We willen dat alle inwoners zich veilig voelen in hun wijk.’

Maatregelen voor de korte termijn

Dit zijn de belangrijkste maatregelen die de gemeenteop korte termijn neemt om de overlast door jongeren tegen te gaan en de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

1. Versterking van handhaving en toezicht: politie en handhaving doen extra surveillancerondes in de wijk rondom de Vrouwe Machteldweg en elders in Oostvoorne. Bij staandehoudingen van jongeren voert de politie gesprekken met de ouders van deze jongeren.

2. Inloopspreekuur politie en handhaving: het inloopspreekuur is voor de zomervakantie ingesteld. De locatie van het inloopspreekuur wordt verplaatst naar een centralere locatie in de wijk, het Multifunctioneel Centrum De Meander, om het voor inwoners makkelijker te maken het spreekuur te bezoeken.

3. Ontwikkeling jeugdaanpak: in samenwerking met Stichting PUSH wordt een groepsaanpak ontwikkeld voor jeugdoverlast. Hierbij maken we gebruik van de kennis en ervaring van een externe partij uit Rotterdam, die veel ervaring heeft op dit gebied.

4. Welzijns- en sportactiviteiten: Stichting PUSH organiseert diverse activiteiten voor jongeren en biedt zo een zinvolle tijdsbesteding om hen weg te houden van situaties die tot overlast kunnen leiden.

5. Aanpak leegstaande woningen: de woningcorporatieswerken aan een evenwichtige toewijzing van woningen om de dynamiek in de wijk te verbeteren.

6. Inzetten op een betere integratie in de wijk: kwetsbare inwoners worden beter ondersteund bij het integreren in de wijk. Bijvoorbeeld door hen te stimuleren actief deel te nemen aan buurtactiviteiten.

Sommige van deze maatregelen zijn voor de zomer al in gang gezet. De effectiviteit van de maatregelen wordt de komende zes maanden nauwlettend gevolgd en geëvalueerd.

Maatregelen voor de lange termijn 

De gemeente start het traject om een jongerenontmoetingsplek (JOP) neer te zetten in Oostvoorne. Het plaatsen van een JOP kost tijd, omdat we omwonenden zorgvuldig willen betrekken en omdat dit ruimtelijk mogelijk moet worden gemaakt. Op lange termijn richt de gemeente zich op blijvendeverbeteringen van de sociale veiligheid en de fysieke leefomgeving. De ontwikkeling van een integraal kindcentrum/brede school aan de Vrouwe Machteldweg maakt hier onderdeel van uit. De gemeente vindt het heel belangrijk om omwonenden hierbij te betrekken. Onder andere hun inbreng wordt meegenomen bij het maken van een plan voor een nieuw gebouw en de inrichting van het openbaar gebied daar omheen.