Omroep Max ontmoet Max

In het oude centrum van Spijkenisse trok een cameraploeg van Omroep Max onlangs volop de aandacht. Directeur Jan Slagter zelf was hoogstpersoonlijk vanuit Hilversum afgereisd om beeldhouwer Tineke Nusink en Joop van der Hor, initiatiefnemer van Maak Max Mogelijk te interviewen.

In het oude centrum van Spijkenisse trok een cameraploeg van Omroep Max onlangs volop de aandacht. 

Hij liet zich de geschiedenis van de in Auschwitz vermoorde Joodse familie Levie en hun trouw hond Max vertellen door oud rector Henk den Haan en deed na afloop de belofte om op 28 oktober bij de onthulling van het bronzen beeld van Max terug te komen met een verrassing. Waaruit die verrassing ook mag bestaan, het was voor het winkelend publiek op zich al een verrassing om, de van nationale televisie bekende presentator, in levende lijve voorbij te zien komen. Slagter, die lid is van het Comité van Aanbeveling, toonde zich onder de indruk van het initiatief en het resultaat. Botlek TV nam de kans waar om na afloop Jan Slagter zelf voor de camera van videograaf Roel van Deursen te halen. Zie hier het resultaat.


HONDSMOE VAN MAX, MAAR MOEDIG GAAN WE VOORWAARTS


Over minder dan 7 weken neemt Max na precies 80 jaar zijn vertrouwde plek weer in voor de oude slagerij van de Joodse familie Levie aan de Voorstraat 14a te Spijkenisse. Het is de komende weken ‘erop of eronder’. Aan alles is momenteel een tekort: (on)voldoende geld, (on)voldoende tijd, (on)voldoende menskracht, (on)voldoende hulp en (on)voldoende ondersteuning.

Twee en half jaar ben ik inmiddels bezig om de trouwe hond van de op 28 oktober 1942 via Loods 24 en Westerbork afgevoerde en in Cosel en Auschwitz vermoorde familie Levie, in brons te doen laten vereeuwigen, opdat we blijvend herinneren dat dit nooit meer mag gebeuren. Dankzij beeldhouwer Tineke Nusink en haar partner Karel Kurvink komt Max straks levensgroot voor de deur te liggen. Kinderen zullen zich ermee verwant voelen, erop klimmen en aan hun ouders vragen waarop die grote Duitse herdershond daar ligt. Henk den Haan (88), ontdekker van de Orgelzolders van de Breepleinkerk en oud rector van de vm Angelus Merula (nu Penta college) wist mij te enthousiasmeren voor het behoud van de verhalen van de in totaal 45 vermoorde Joodse inwoners van Voorne-Putten waaronder Elly Max (10) Charles Bertus (15), vader Sallie (50), moeder Mina Levie- Monas (56) en inwonend tante Jaantje de vries (78) uit Spijkenisse. Schrijfster Riet de Leeuw van Weenen uit Zuidland is mijn lichtend voorbeeld. Zij spant zich al decennia in om de oude verhalen niet verloren te laten gaan.

Als we geen herinnering meer hebben aan wat er in WOII is gebeurd, hoe kunnen we dan straks nog, met mededogen en moreel besef, gevoel opbrengen wat er nu in Oost Europa gebeurd?
Inmiddels ligt ‘Max in Wax’ klaar om bij bronsgieterij Hans Stylaert in Woudenberg gegoten en afgewerkt te worden. Tineke Nusink heeft letterlijk een kunstzinnig wonder verricht! Maar behalve de afwerking moet er nog zoveel gebeuren. Alleen deze week al staan er vele gesprekken in de agenda met gemeenteambtenaren over de communicatie, vergunning, plaatsing, onthulling. Maar ook met directeur Jan Slagter van Omroep Max om te kijken of ook de stichting Max Maakt Mogelijk iets kan betekenen voor Maak Max Mogelijk. Met Nick Gardenier een aantal scholen af om hopelijk ook het onderwijs en de kinderen letterlijk in beweging te krijgen voor Max. En dan nog de vele gesprekken met mogelijke sponsors om nog maar te zwijgen van de enorme berg papierwerk richting fondsen en notaris. Ik voel mij moe, hondsmoe. Maar daar moet ik mij overheen zetten. Mijn moeheid staat in geen enkele verhouding met de moeheid, de hopeloosheid, de vernedering, het verdriet en de pijn die 102.000 Joodse mensen, Sinti, Roma, homoseksuelen, verzetsstrijders en andere slachtoffers van de Nazi’s hebben moeten ondergaan. (Ondergetekende Joop van der Hor, initiatiefnemer van project Max. Foto’s Roel van Deursen)

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk in het archief onder ’Max’