College weigert vergunning voor vijf windturbines aan de Brielse Maasdijk

Nissewaard, 21 oktober 2024 – Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 oktober besloten geen vergunning af te geven aan HVC voor de realisatie van het windpark op de BrielseMaasdijk.

Het college moet de aangevraagde omgevingsvergunning weigeren, omdat de gemeenteraad van Nissewaard op 9 oktober niet instemde met het afgeven van een vereiste verklaring van geen bedenkingen(vvgb). 

Dat gebeurde nadat de raad akkoord ging met een initiatiefvoorstel om het normenkader uit te breiden met een afstandsnorm van twee keer de tiphoogte. Daarmee moet naast overlast door bijvoorbeeld geluid en slagschaduw, ook de visuele impact van windturbines voor omwonenden beperkt worden. Omdat de vergunningsaanvraag niet aan de afstandsnorm in het initiatiefvoorstel voldoet, besloot de raad de vvgb niet af te geven.

Einde aan langlopend proces

Volgens verantwoordelijk wethouder Chris Hottentot wordt met het weigeringsbesluit een langlopend proces afgesloten. “Een intensief proces dat niemand onbewogen heeft gelaten. Als college voeren we nu uit wat de raad besloten heeft. Tegelijkertijd moeten we ons ook houden aan de regionale afspraken over de opwek van duurzame energie. Wat het effect van deze weigering voor ons betekent, zullen we de komende tijd moeten bespreken met onder meer de provincie.” 

Bezwaar maken

Het weigeringsbesluit wordt gepubliceerd op www.nissewaard.nl/bekendmakingen en op de website www.officielebekendmakingen.nl. Alle documenten die horen bij het besluit zijn hier vinden. Belanghebbenden, zoals direct omwonenden en iedereen die eerder al een zienswijze heeft ingediend, kunnen binnen zes weken na het weigeringsbesluit in beroep gaan tegen het besluit bij de Raad van State.