Landelijke actie en dringend beroep aan het kabinet: samen op zoek naar een oplossing

Vanuit de landelijke politiek in Den Haag worden er steeds meer taken bij gemeenten neergelegd, terwijl de financiële middelen juist afnemen. Dit brengt ons als gemeente in een lastige positie.

In het kader van deze uitdagingen neemt Nissewaard deel aan de landelijke actie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ‘Je gemeente doet er alles aan’ om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin veel gemeenten verkeren. Deze actie benadrukt de urgentie van de situatie en roept het kabinet op om passende maatregelen te nemen.  

Wij blijven als gemeente alles op alles zetten om de kwaliteit van zorg, welzijn en leefbaarheid in Nissewaard te waarborgen. Daarom hebben we ook een pakket aan bezuinigingsmaatregelen van zo’n 15 miljoen voorgesteld aan de gemeenteraad. “Maar de grens is bereikt,” zegt wethouder Martijn Hamerslag. “Zonder adequate ondersteuning vanuit Den Haag kunnen wij niet langer garanderen dat wij onze inwoners de zorg kunnen bieden die zij verdienen.” 

Dringend beroep aan het nieuwe kabinet 

Wij vragen het nieuwe kabinet dan ook met klem om verstandige besluiten te nemen die de leefbaarheid in onze gemeente garanderen. We blijven ons als gemeente inzetten, omdat wij vinden dat iedereen in Nissewaard recht heeft op goede zorg en een goede en fijne leefomgeving. Onze ouderen verdienen het om, zolang dat kan, in hun eigen woning te blijven wonen met de juiste zorg en ondersteuning.  Onze kinderen verdienen het om les te krijgen in geschikte en gezonde klaslokalen en onze inwoners verdienen het om zich prettig te voelen in hun eigen buurt.

“Het is onze plicht om te blijven zorgen voor onze inwoners, maar zonder voldoende steun vanuit Den Haag wordt dat steeds moeilijker. We moeten samen een oplossing vinden, zodat we de zorg en ondersteuning kunnen blijven bieden die onze inwoners verdienen”, aldus wethouder Financiën Martijn Hamerslag.

De komende tijd zal de VNG de inzet richting het nieuwe kabinet verder intensiveren en we hopen dat politiek Den Haag onze inspanningen ondersteunt met de juiste middelen.