64ste Fokveedag Hellevoetsluis groot succes

Op zaterdag 10 augustus vond aan de Smitsweg in Hellevoetsluis de Fokveedag 2024 plaats.Het is één van de hoogtepunten van het plattelandsevenement. Melkveehouders van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en uit de Hoeksche Waard kwamen met hun mooiste koeien. 

De jeugd word al vroeg de liefde en respect voor dieren geleerd. Foto: Marina de Bondt

Hellevoetsluis-Agrariërs in de dop brachten hun kalfjes voor in de keuringsring. In de weken voorafgaand aan het evenement werd hiermee druk geoefend. De jeugd wordt al vroeg liefde en respect voor de beesten geleerd, en laat zien hoeveel plezier er te beleven valt aan de band tussen mens en dier. In totaal werden er ruim 60 koeien voorgebracht worden en 25 kalveren. 

Grote opkomst
Het enorm grote aantal bezoekers genoot tijdens de Fokveedag in Hellevoetsluis niet alleen van mooie koeien. Er waren ook shows en demonstraties met paarden en honden, veel vertier voor de kinderen, oude en nieuwe tractoren, een streekmarkt en heel veel lekker eten en muziek. 

Hoftijzer grote winnaar in Hellevoetsluis

Met de beste bedrijfsgroep, de beide vaarzen- én de beide middenklassekampioenes was Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal afgelopen zaterdag oppermachtig op de Fokveedag Hellevoetsluis. 

Tijdens een zonovergoten dag zagen duizenden bezoekers hoe zijn vaarzenkampioene van vorig jaar  – Bea 272-  nu het goudin de middenklasse pakte. Ze werd later verkozen tot algemeen kampioene. 

Vaarzenkampioene werd dit jaar HHZ Lauren 1, een jeugdige witte koe met een prachtig uier. Het zilver was voor haar stalgenote Nellie 505 (vader Davinci).  

Na alle prijzen gepakt te hebben bij de vaarzen en middenklasse moest Hoftijzer andere inzenders wel voor laten gaan bij de seniorenrubrieken. De winnares van de productieklasse was Trijntje 213 van familie Van der Kooij uit Abbenbroek. Met een levensproductie al over de 100.000 kg melk was de sterke koe nog zeer mooi bewaard gebleven in lijf en lendenen. Ze maakte indruk met haar uier en dat zorgde ervoor dat ze ook kampioene bij de oudere koeien werd. 

Reservekampioene werd Frida 202, een langgerekteImpressiondochter van familie Swank uit Nieuw Beijerland. 

Jurycommentaar na de koeien- en kalverenkeuringen op zaterdag 10 augustus 2024

Bij de rubrieken Vaarzen was er wat variatie in type en kwaliteit. De top was heel goed. In het ondereind was er wat meer variatie bij de jonge dieren. De middenklasse was van het begin tot het eind allemaal top. Daarin moesten dus keuzes gemaakt worden; wat wens je daarin te zien? Dat heeft heel goede kampioenen opgeleverd.

Dat was bij de rubriek Oud eigenlijk ook zo. Daar waren iets kleinere rubrieken, maar er waren zeker dieren die het zien waard zijn. Het niveau was heel best (hoog). En zo is de dag ook verlopen.

Wat betreft de kalveren: deze zaten ook allemaal in de top. Bij de kalveren speelt meestal en vooral het enthousiasme van de kinderen die ze voorbrengen een rol. Daar wordt ook veel aandacht aan besteed. Fijn dat er alleen een kampioen en een reservekampioen aangewezen kan worden. Er hoeft niet echt een kalf achteraan gezet te worden. En er was niet één kalf aanwezig waarvan gezegd kon worden: wat doet-ie hier?

Dikke complimenten allemaal, ook voor de organisatie. De jury was er tijdens de Fokveedag met veel plezier, ze jureerden er graag en het was de rit van 2,5 uur meer dan waard.